БСП предложи диференциран данък за придобиване на имущество, но другите общински съветници не го приеха

БСП предложи диференциран данък за придобиване на имущество според оценката на последната сесия на Общински съвет в отговор на искането на кмета на Ямбол за увеличаване на данъка от 2,5 на 3 %.

Внесеното от групата съветници на БСП предложение беше при оценка на имуществото до 40 000 лв. данъкът да бъде намален на 2.3 процента, при оценка от 40 до 100 000 лв. да се запази сегашният размер от 2.5 процента, а при оценка над 100 000 лв. данъкът да бъде 3 процента. Мотивите им бяха, че от 27 областни града - 11 имат данък за придобиване на имущество от 2,5 % и само 6, и то най-големите градове, – 3 %.

Според социалистите детайлизирането на данъчните ставки се налага, за да се отчете съществуващото социално неравенство в обществото, а то ще доведе до по-справедливо данъчно натоварване върху гражданите.

Предложението им не беше прието от останалите общински съветници, които гласуваха за увеличение на данъка.

Съветниците от БСП не подкрепиха и разчета на капиталовите разходи при промяна на бюджета на общината, с мотива, че той непрекъснато се променя, но първоначално планираните обекти се бавят или не се изпълняват, а гражданите разчитат те да бъдат довършени с този бюджет, щом са влезли в инвестиционната програма на Ямбол.