Кристиан Вигенин предлага новият болничен комплекс да стане Ковид-болница за Ямбол и Сливен

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Копие:    
Г-Н КОСТАДИН АНГЕЛОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към Вас във връзка с дългогодишния проблем на МБАЛ „Свети Пантелеймон“, гр. Ямбол, а именно невъзможността да бъде завършена новата сграда на болницата. Този въпрос присъства неизменно във всяка една предизборна кампания на ГЕРБ в областта вече 10 години, а Вие лично поехте ангажимент при посещението Ви в Ямбол в рамките на предизборната кампания през 2017 г., когато новата болница беше издигната в ранг на водещ приоритет и основен лозунг на партията Ви в града.

В рамките на парламентарния контрол съм поставял темата пред всеки един от министрите на здравеопазването, които заемаха поста в последните години, но и до днес, независимо от решенията и препотвърждаваните ангажименти, реално движение до момента няма. С известна тревога разбрахме от последния министър – г-н Костадин Ангелов, че ситуацията е на етап, в който тепърва се обсъждат три варианта: да бъде завършена съществуващата сграда, да се построи нова, по-малка или да се ползва сградата на МОЛ в центъра на града. Същевременно в началото на месец ноември на болницата са преведени планираните в ПМС от 2019 г. 13.5 млн лв. за тази година, като ръководството на болницата обяви, че до края на годината ще бъде обявена съответната обществена поръчка. В своята цялост тези факти не ни дават сигурност, че средствата ще бъдат използвани адекватно, като се има предвид, че и до днес обществеността не е запозната с цялостната концепция за развитието на болничния комплекс. Той е планиран в други условия, прекалено голям само за нуждите на МБАЛ – Ямбол и може да бъде използван например в перспектива за създаване и съвместяване със специализирана болница за определен тип заболявания за целия регион.

В случая се обръщам към Вас с предложение, което е свързано с пандемията от Ковид-19 и нуждата здравната ни система да бъде адаптирана към това предизвикателство. Редица специалисти прогнозират пандемията да продължи да се развива в следващите месеци, а независимо от евентуалното въвеждане на ваксина, реалните резултати от нея едва ли ще се проявят преди края на следващата година. В същото време наложеното масово откриване на Ковид-отделения навсякъде вече доведе до блокиране на нормалната работа на болниците и затруднено лечение на други заболявания. Ето защо идеята, лансирана от БСП още през март тази година, за определяне на болници само за лечение на Ковид и съответно болници, в които няма да бъдат приемани Ковид-болни, вече си проби път и с голямо закъснение започва да се реализира.

Недовършената сграда на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се намира в близост до автомагистрала „Тракия“, в покрайнините на гр. Ямбол, на по-малко от 30 мин. път от Сливен и по-малко от един час път от Бургас и Стара Загора. В условията на извънредна епидемична обстановка, българското правителство би могло да вложи допълнителен ресурс и ускорено да приключи довършителните дейности по болничния комплекс. Там биха могли да се концентрират всички хоспитализации на болни от Ковид-19 от областите Ямбол и Сливен, както и всички съседни общини от областите Бургас и Стара Загора. Специализиран медицински персонал би могъл да бъде предоставен като съвместно усилие от страна на държавните и общинските болници от двете области. Така ще бъде освободена изцяло здравната инфраструктура в региона и лечебните заведения ще могат да се заемат с лечението на всички останали социално значими заболявания. След приключване на пандемията от ковид-19, вече готовата сграда ще може да бъде дооборудвана и предоставена изцяло за преместване на всички отделения на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. През това време може да се обмислят и вариантите за пълно оползотворяване на създадената база.

С ясното съзнание, че фокусът на правителството в момента е върху краткосрочните решения, вярвам, че крайно необходим е един поглед няколко месеца напред и моето предложение би могло да допринесе да бъдат решени бързо и едновременно три проблема – бързо довършване на новата сграда на МБАЛ „Св. Пантелеймон“; осигуряване на достатъчно легла за хоспитализация на болни от ковид; изчистване на няколко болници в целия регион от ковид-отделения и осигуряване на нормалното лечение на други заболявания, без допълнителен стрес за лекари и пациенти. Допълнителна мотивация е, че Вие самият ще можете да отчетете едно изпълнено предизборно обещание преди края на управленския мандат.

Разчитам на Вашето разбиране и бърза реакция!

КРИСТИАН ВИГЕНИН
Зам. - председател на 44-то Народно събрание