Интелектуалните провокации на доц. Валентин Вацев и Александър Симов

„България има нужда от нов тип политическа управленска култура, от нов морал”, каза доц. Валентин Вацев на 5 ноември по време на срещата разговор в препълнената зала на НТС в Ямбол и допълни, че новата култура включва ново светоусещане, нова идеология, нова сетивност и нова ориентация на света.
Срещата с доц. Валентин Вацев и журналиста Александър Симов, озаглавена „Светът в нас и светът отвъд нас” е организирана от Общинския съвет на БСП и Клуба на левите интелектуалци и е част от стартиралия през тази година проект „Интелектуалците ни провокират“, припомни в началото председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева и допълни: „БСП в Ямбол счита, че най-опасният противник в днешно време са апатията, обществената търпимост, неинформираност и цензурата. Като че ли живеем в „колективно договорена халюцинация“ и затова каним интересни личности, които взривяват тишината и не просто критикуват, а дават посока и идеи за размисъл”. Тя подари на двамата новата книга на ямболския писател Христо Карастоянов „Животът няма втора половина”.
На въпрос за бъдещето на ЕС доц. Вацев каза, че в момента той се е превърнал в царство на самозабравилата се бюрокрация. Според него единият от вариантите за по-далечното бъдеще на ЕС е установяване на твърда диктатура, вторият е разпад и възстановяване на суверенитета на всички държави участнички и изтласкване на неасимилирания арабо-африкански човешки материал в отделни анклави с елементи на псевдодържавност.
Според Александър Симов ЕС винаги е бил икономическа общност, която търси пазари, а не търси равностойни партньори и заяви, че в този си вид ЕС няма да се промени и докато не стане твърде лошо никой нищо няма да направи, за да се решат проблемите.
На въпрос за съдбата на лявото доц. Вацев направи анализ какви са били досегашните представи за ляво и дясно – две крила в полето на либералното и посъветва да не се поддаваме на манипулативните внушения, че лявото и дясното умират, защото нищо не умира, само променя формата си. Той очерта и трите стъпки как БСП да стане автентична лява партия – първо, да има воля за власт, второ, да има образ на бъдещето и трето, бърза и спешна реидеологизация”.
Според Александър Симов след излизането от мъртвата точка БСП е замръзнала в една позиция и за да се промени, трябва да се намери път към социалистите, които са извън нея. Той изтъкна и че една от големите задачи на българската левица е търсейки път към бъдещето да извоюва историята си обратно.
Според Валентин Вацев до 5-7 години военният конфлиект е неизбежен, но къде ще се води зависи от това кой ще спели най-близките избори в САЩ. Ако спечели партията на Хилъри Клинтън, той ще е по-скоро и ще е на европейския или кавказкия театър на военни действия, а ако спечели Тръмп – войната ще е по-далеч от Европа, защото най-стратегическият му противник е Китай.
Александър Симов разказа за личните си преживявания като наблюдател в Домбас, когато 2015 г. са разравяли масов гроб и видял труповете, които оставя след себе си батальонът Айдар. „Аз знам, че тези са нацисти и жестоки изверги и големият грях на Европа е, че не ги спря навреме”, коментира емоционално той.
„Драмата на младите хора в България е, че поколението им е останало без наследство, защото държавата е срутена и ограбена, и затова то емигрира от страната, а вината на средното поколение е, че не опази тяхното наследство и техните права, а от това много боли, защото децата ни са извън страната, сподели и личната си болка доц. Вацев.
Срещата продължи над два часа, а интелектуалните провокации на двамата събеседници успяха да дадат много поводи за размисъл на публиката.